3 Ocak 2017 Salı

Antarktika'da Bisikletle Rekor ve Bir İlk....


Dünyada her zaman bir ilk olmak tutkumuz vardır. Bu tutku içimizde ki kaşifi besler ve bu keşfetme tutkumuz bizi yollara, dağlara, denizlere, göklere ve zirvelere yolculuk ettiren yegane egomuzdur aslında.
Kaşifler yeni dünyaların kapılarını bizlere açan ve bu yolda hayatlarını ortaya koyup bilinmeyene giden azizler miydi yoksa ölümü göze alacak kadar egoları gözlerini karartan insanlar mıydı?
Kim ve ne için yapıyor olursa olsunlar yaptıkları takdire şayan ve dünya tarihinde her zaman bir baba taşı olarak kalacaktır ve kalmıştır.


8.000.-Metrenin üzerinde ki dağlar ilk çıkanların adıyla yaşıyor hala, çölleri, denizleri ilk geçenler ve tabi ki kutuplara ilk gidenler. 

Kaptan Scott'ın hikayesini yazmıştım daha önce, şimdi de bir bisikletliden bahsetmek istiyorum. Hank Van Weelden... Hank 50 yaşında ve Antarktika'da kutup bölgesinden başlayarak Scott Üstüne kadar yani Yeni Zelanda'nın daimi üs olarak kullandığı ve Amerika'nın McMurdo üsüne kadar pedal bastı... Resmen bu tur GPS kayıtlarıyla henüz onaylanmasa da kayıtlar netten görülebiliyor ve tur başarılı. İnternet'te Facebook üzerinden ve Garmin'in sayfasından takip edilen Hank bugün turunu tamamlayıp evine geri döndü.
Bizler için önemli olan yanı bisikletin bu ıssız, soğuk, kurak ve yüksek dünyada da bir ulaşım aracı olarak kullanılması sanırım.
Uzun zamandan beri hazırlık yapan ve bu konuda ilk olmak isteyen Kate Leeming'in projesi bu turu yapan ilk değil ama ilk kadın olma şeklinde gerçekleşecek sanırım. Kendisine başarılar diliyorum.

Bana sorsalar bisikletle bundan sonra ne ilk olarak yapılabilir diye, sanırım Mars'a gidildiğinde yakıt problem olacağından insanın doğası gereği ulaşım bisikletlerle sağlanabilir ve bu ilk olabilir çünkü dünyada artık bisikletle ilk yapılabilecek ekstrem şeyler hariç kalmadı.
Bisikletle paraşütle atlama, Bisikletle dalma, Bisikletle uçma bile yapıldı çünkü..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dalaman - Antalya Bisiklet Turu

Bir Sümer atasözü var "Madem Biliyorsun Neden Öğretmiyorsun ?" tarihte ki ilk yazılı kaynaklar Sümerlerin olduğuna göre daha eskis...