2 Eylül 2018 Pazar

Artık Bisiklet Festivallerine Gitmeyin....!

Selam bisikletli dostlarım..
Bisiklete başladığım günden beri bir çok festival ve tura katıldım. Bunların içinde örneğin Bisikletliler Derneğinin düzenlediği İstanbul Bisiklet Festivali gibi ücretsiz düzenlenen festivalleri hariç tutuyorum geri kalanlarda yaşadığım en büyük sıkıntı şuydu.
Tuvalet - Banyo - Hijyen ve konaklama alanı...
Hemen konuya gireyim...
Burdur Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği'nin düzenlediği Salda Bisiklet Festivali bu sene Salda Gölü - Yeşilova Belediyesi Halk Plajında gerçekleşti.
Hayatımda gördüğüm en vasat organizasyondu.  
Bu festival bardağı taşıran son damla oldu o nedenle artık yeni kararlar alma yoluna gidiyorum ve neyi satın aldığımızı bilmeden artık yola koyulmam.
Festival için Salda Gölündeki Yeşilova Belediyesi Halk Plajına gittiğimizde ilk şokla karşılaştık. Çadır alanı diye bir yer yoktu. Bir yere plastik şeritler çekilmiş ama içeride hem yerli hemde yabancı misafirlerin olduğu alanda çadır kurun dediler. Hadi gölge bir yer bulalım da çadırı kuralım dedik. Çadırımızı kurduktan 5 dakika sonra başka bir bisikletli arkadaş tam bizim çadırın yanına çadır kurdu. Burada ki "yan"dan kasıt neredeyse çadırımın içine anlamı taşıyor. 
Akşama doğru güneşle kovalamaca oynayıp gölgede kalmaya çalışarak masamızı bir sağa bir sola taşıyıp durduk. Yol yorgunluğ
umuzla o gece rahat bir uyku çekeriz derdindeydik nerdeeee yanımda ki vatandaş sabaha kadar horladı. Egzozu bozuk doğan görünümlü şahinler gibi sabaha kadar ara gazı verip durdu. 
Tuvaletler felaketti. En son ne zaman yıkandığını zannedersem bilen yok. Çiş kokusundan içeri girilmiyor. Duşlar perişan kapısı kapanmıyor sular buz gibi çeşmeler ya açılmıyor ya da kapanmıyor.
Duşlardan akan pis sular çadırların altına kadar geliyor çünkü gider yok.
İlk günün akşamı pılımı - pırtımı toplayıp gerisin geri yola koyulduk.
Şimdi basit bir hesap yapalım.
175 * 2 = 350.-TL Festival parası.
Yalova'dan Salda'ya 1.100.-Km aracımızla 495.-TL yakıt parası
Yolda harcanan en azından 250.-TL yolluk
Toplam Maliyetimiz = 1.095.-TL + Yorgunluk + Hayal Kırıklığı
Adı ne festival? 
İki tane çamaşır suyu alıp o tuvaletlere dökseler sabaha en azından daha kullanılabilir bir tuvalete gidecektik.
65 kişi katılmıştı festivale 65 * 175 = 11.375.-TL nereye harcadılar bu parayı beni ilgilendirmiyor ama beni ilgilendiren bana sunulan hizmetler yada sunulmayan diyelim.
Bir önce ki festivalim Ortaca Bisiklet Festivaliydi. Sevgi hanımın düzenlediği bu festivalde bizi ağaç olmayan açıklık bir alana koymuşlardı. 
Ortaca - Dalyan gibi bir yerde ağaçsız bir alan bulup bisikletlileri buraya koymak büyük gayret gerektiriyor olsa gerek...

Gelelim sadete..
Bisiklet sürmek bedava. Ancak belli bir yeri görmek belli bir kültürü ve doğayı tanımak adına bisikletli dostlarla aynı ortamda olup beraber aynı havayı solumak adına festivallere katılıyoruz ancak bu iş ticari gelir kaynağı veya sömürü olmaya başladı. Bursa Bisiklet Festivalindeki o muhteşem ambiyans Salda Bisiklet Festivalinde ki o çürümüşlüğe dönüştürmüş durumda. 
Ben Burdur Bisiklet ve Doğa Sporları Derneğinin gösterdiği ilgiye teşekkür ediyorum ilgili alakalı arkadaşlardı hepsi ama organizasyon işi maalesef bu değil. Bu işi becerememişler.
Bundan sonra bir festivale veya tura gitmeden önce şunların cevabını almadan evden çıkmam.
1. Kamp alanında çadırlar için ayrılan alan çadır başına kaç metre kare?
2. Kamp alanı güvenlik bakımından ayrılmış ve korumaya alınmış mı?
3. Tuvaletler ve Banyolar elden geçirilmiş steril ve temizlik kurallarına uygun mu?
4. Tuvaletlerde tuvalet kağıdı var mı?
5. Öğünlerde hangi yemekler verilecek menüler nelerdir?
6. İkramlar ve su dağıtımı ne sıklıkla yapılacak? Hangi marka su dağıtımı yapılacak? Mesela ben asla DAMLA Marka su kullanmıyorum.
7. Çadır alanı ağaçlık mı?

Tüm bisikletli dostlarıma çağrımdır. Lütfen neyi satın aldığınızı bilmeden festivallere katılmayın! Bizleri ticari ürünler olarak gören bu organizasyonları gelin boykot edip gerekirse "Ben gidiyorum gelen gelsin" tipi ortak platformlarla gezilerimizi yapalım.

1 yorum:

  1. Aynen katılıyorum beyefendi artık bu saygısızlığa bir son verilmeli.Eğer uygun ortam yaratamıyorsanız festival yapmayın kardeşim bizlere bu rezilliği yaşatmaya hakları yok.

    YanıtlaSil

Dalaman - Antalya Bisiklet Turu

Bir Sümer atasözü var "Madem Biliyorsun Neden Öğretmiyorsun ?" tarihte ki ilk yazılı kaynaklar Sümerlerin olduğuna göre daha eskis...