12 Mart 2016 Cumartesi

Dünyanın En Zorlu Bisiklet Tırmanışları

Dünyanın En Zorlu Bisiklet Tırmanışları
Bu zorlu parkurlarda zaferin tadına varmak için profesyonel olmanıza gerek yok. İstediğinizi seçin.

Hardknott geçidinde zorlu tırmanış © Steve Fleming - Nick Warren 10 Temmuz 2014



Bisiklet aşkı sınır tanımıyor. Dünyanın en zorlu tırmanış parkurlarını bulmak için farklı ülkeleri dolaştık ve iki teker üzerinde zaferin tadına varılacak en iyi noktaları keşfettik. Sizi sadece sportif anlamda zorlayacak parkurların yanı sıra, Hindistan'daki Khardung Geçidi gibi ruhunuzun derinliklerine işleyecek masalsı mekanları da içine alan bu harika listeye mutlaka göz atın. Aşağıda listelenmiş tırmanışların sonunda sadece güzel bir manzara değil, hiç tatmadığınız duyguları da bulacaksınız.


Dante’s View
Nerede: ABD
Uzunluk: 64,8 km
Maksimum eğim: %13
Dikey mesafe: 1785 m
Tehlikeler: Kavurucu sıcak ve ölüm
Amerika'daki Death Valley (Ölüm Vadisi), bisiklete binmek için pek de tercih edeceğiniz bir mekan değil aslında. Yaz aylarında havanın 49 derece civarında seyrettiği vadide yer isimleri de Funeral Mountains (Cenaze Dağları), Devil’s Golf Course (Şeytanın Golf Rotası), Coffin Peak (Tabut Tepesi) şeklinde olunca bölgenin ne kadar zorlu olduğu bir kez daha anlaşılıyor. Fakat dünya üzerinde, deniz seviyesinin altından başlayıp 1700 metreye kadar tırmanan bu tarz bir parkur bulmak da oldukça zor.
Kuzey Amerika'nın en alçak noktası olan -85,5 metre rakımlı kuru ve tuz kaplı Badwater Basin'den başlayan parkur, Dante’s View'a kadar 25 kilometre boyunca tırmanıyor. Daha sonra, %4 eğimli asfalt yol 30 km kadar devam ediyor. Fakat parkurun en can alıcı yeri, yolun bittiği ve sadece iki tekerlekli araçlarla gidilebilen, %13 eğimli 13 kilometrelik bölüm. Umuyoruz ki Dante’s View'a vardığınızda manzaranın tadını çıkabilecek kadar canlı olursunuz!

Bisikletçiler Ölü Vadi boyunca pedal basıyor © Christian Pondella/Red Bull - Content Pool
Khardung Geçidi
Nerede: Hindistan
Uzunluk: 39 km
Maksimum eğim: %5
Dikey Mesafe: 1859 m
Tehlikeler: Yükseklik hastalığı, trafik canavarı ordu kamyonları
Bu kadar yüksek irtifada bu kadar uzun bir parkur bulmak hemen hemen imkansızdır. Hindistan'daki Khardung Geçidi, bisikletçiler için ölümle biten kötü anılarla dolu tehlikeli bir mekan. Bisiklet konusunda tecrübeli insanların bile pedal basmaya çekineceği parkur, Leh kasabasından başlıyor ve zirveye kadar %5 eğimle 39 km devam ediyor. Yol asfalt kaplı değil ve özellikle son 15 kilometrede kayalar, kar ve toprak kayması ile biraz uğraşmanız gerekebilir.
Yoldaki bütün zorlukların yanında, 2400 metreden sonra baş gösteren yükseklik hastalığı ile uğraşacaksınız ki bulunduğunuz bölgenin rakımı bunun yaklaşık 2 katı. Pakistan ve Çin sınırına yaklaştığınızda ise sizi, mevcut yolu düzenli olarak kullanan trafik canavarı ordu kamyonları karşılayacak. Kalan kısmı ise hem yükseklik hastalığı, hem de kamyon sürücüleri ile boğuşarak geçireceksiniz.


Hindistan'daki Khardung La'da irtifa yoruyor © Prabhu B Doss 

Stelvio Geçidi
Nerede: İtalya
Uzunluk: Prato'dan 24,3 km
Maksimum eğim: %14
Dikey Mesafe: 1808 m
Tehlikeler: Psikolojik işkence
Tepeden bakıldığında kıvrılarak giden yol manzarası insanı büyülüyor ama bisikletle çıkmaya çalışmak biraz farklı şeyler hissettirebilir. Stelvio geçidi Prato'dan başlıyor ve 24,3 kilometre boyunca tam 48 defa yılan gibi kıvrılıyor. Parkurun başı ve sonu arasındaki yükseklik farkı 1808 metre. Kış aylarında yoğun kar yağışı olan bölgede, tırmanış için en uygun dönem yaz ayları.
Bir uyarı: Şampiyonların Şampiyonu lakaplı bisikletçi Fausto Coppi burayı çıktıktan sonra uzatılan mikrofonlara "ölmek üzereymiş gibi" hissettiğini söylemişti. Sizin biraz daha kötü hissedeceğinizi tahmin edebiliriz.
Bisikletçiler Stelvio geçidinde © Oliver Wieser
Hardknott Geçidi
Nerede: Büyük Britanya
Uzunluk: 2,6 kilometre
Maksimum eğim: %33
Dikey Mesafe: 315 m
Tehlikeler: Rüzgar, yağmur ve başı boş koyunlar
İngiltere dağlar açısından Alp bölgesi kadar zengin olmayabilir ama 2014 Tour de France'ta ülkenin kuzeyinde yer alan Yorkshire, bu açıdan kendini kanıtlamayı başardı. Göller Bölgesi'nde yer alan Hardknott Geçidi olabildiğince dik ve zorlu bir parkur.
Yolun başlangıcında yer alan dolambaçlı kısım hızlanmanızı engelliyor ve tam bitti derken bu sefer de olabildiğince dik bir yamaç sizi karşılıyor. Tırmanmaya başladıktan sonra 30 derece açıyla dönen virajlar, işinizi bir kat daha zorlaştırıyor. Ve ardından gireceğiniz, % 25 eğimle tırmanılan 800 metrelik bölümün üzerine bir de klasik Britanya yağmuru ve rüzgarı eklenince parkurun zorluk derecesi iyiden iyiye artmış oluyor.
İngiltere'de tırmanışlar kısa fakat dik oluyor © Steve Fleming
Mont Ventoux
Nerede: Fransa
Uzunluk: Bédoin'dan 21,8 km
Maksimum eğim: %11
Dikey Mesafe: 1611 m
Tehlikeler: Rüzgar, sıcak ve süre
Mont Ventoux, Fransa'nın bilinen en zorlu ve korkulan tırmanış parkuru. Provence Devi olarak bilinen 1912 metre yüksekliğindeki dağ, büyük bir düzlüğün ortasında tek başına dikiliyor. Bédoin'dan başlayan tırmanış, toplam 21,8 kilometre sürüyor. Başlangıçtan itibaren yaklaşık %10 eğimle yükselen asfalt yol aslında bisiklet kullanmak için ideal gözüküyor fakat yolun çevresindeki bitki örtüsü ve ağaçlar azaldıkça rüzgarın zorlayıcı etkisi tırmanışı inanılmaz derecede zorlaştırıyor.
Bütün fiziksel zorluklarının yanı sıra, 1967 yılında yüksek dozda amfetamin kullanmaktan dolayı Mont Ventoux tırmanışında hayatını kaybeden İngiliz bisikletçi Tom Simpson'ın hikayesi de parkurun kötü şöhretine katkıda bulunuyor.
Mont Ventoux: Dik, uzun ve zorlu © AFP/Getty Images
Paso Internacional Los Libertadores
Nerede: Şili / Arjantin
Uzunluk: 25 km
Maksimum eğim: %14
Dikey Mesafe: 1600 m
Tehlikeler: Yükseklik, kamyonlar ve soğuk
Şili ve Arjantin arasındaki And Dağları'nda yer alan zorlu parkur, dağların Şili yamaçlarındanbaşlıyor ve "U" şeklinde kıvrılan dönüşleriyle 3800 metredeki Kurtarıcı İsa Heykeli'nde son buluyor. Geçilen ilk 29 dönüş boyunca yol, vadi tabanından 600 metre yükseklikten 2800 metreye kadar taşınıyor. Bu noktadan 5 kilometre ileride Şili gümrüğü var ve 2 kilometre uzunluğundaki eski bir yol vasıtasıyla zirveye çıkma imkanınız bulunmakta.
Zirve tırmanışı; yükseklik etkisi, kayalık yol ve daha da dikleşen tırmanış açısı nedeniyle oldukça zorlu. Bütün bu etkenlerin üzerine bir de sert rüzgar eklenince tırmanış bir kat daha zorlaşıyor fakat, Güney Amerika'nın en yüksek noktası olan Aconcagua'ya ulaştığınızda karşılaşacağınız manzaranın bütün yorgunluğunuzu unutturacak güzellikte olduğunu da unutmamak lazım.
Önemli bir ipucu: Mutlaka soğuğa hazırlıklı gelin. 2013 yılında 15 bin Şili vatandaşı kar fırtınasından dolayı Arjantin tarafında mahsur kalmıştı.
Paso Internacional Los Libertadores © Pinar Pinzuti

Çevrenizdeki yollar size de dar geliyorsa ve Pro seviyesine geçiş yapmak istiyorsanız, gezegende bulabileceğiniz en esaslı meydan okumaları derledik. Öncesinde doktorunuza danışmayı unutmayın!

Yazının Orjinalinden Alınmıştır Orjinali İçin Tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dalaman - Antalya Bisiklet Turu

Bir Sümer atasözü var "Madem Biliyorsun Neden Öğretmiyorsun ?" tarihte ki ilk yazılı kaynaklar Sümerlerin olduğuna göre daha eskis...