25 Nisan 2016 Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu / Tour of Turkey 2016 (24 Nisan-1Mayıs)

tot_k_cc
Bu yıl 52.’si düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu bir başka deyişle Tour of Turkey her yıl olduğu gibi Nisan ayında başlayacak. Fakat bu yıl işler her yıl olduğundan farklı gidiyor. Bilindiği gibi tur artık ihale yöntemiyle organizasyon şirketlerine veriliyor. Bisiklet Federasyonu’nun ihaleyi seçimlerden dolayı mı yoksa başka bir nedenden mi bilinmez, daha önceki organizasyonlara göre çok geç yaptı. Üstüne üstlük her yıl bu değerli organizasyonu kusursuz derecede iyi yapan bir organizasyon şirketi dururken, sırf ihalede daha iyi bir fiyat sunması nedeniyle geçmişinde bu boyutta bir organizasyon yapmamış bir şirkete vermek gerçekten tartışılır. Hem zamanın az hem organizasyon şirketinin tecrübesiz olması birçok hatayı beraber getirecek gibi duruyor. Umarız biz yanılırız ve ülkemize yakışır bir tur hazırlamışızdır…


Tura 2 hafta kala açıklanan etaplar ve güzergah bilgileri gerçekten yetersiz. Bir google haritasına çizilen rota tamamen yetersiz. Ama üzülmeyin, Velocity216 bisiklet takımı olarak sorumluluğun farkındayız ve güzergah bilgilerini ve yükselti profillerini yazımızın devamında inceleyebileceksiniz. Başka bir deyişle; Tour of Turkey resmi sayfasından daha fazla bilgiyi bu yazımızda bulabileceksiniz. Öte yandan takımlar tarafından tura bakacak olursak; yarış takvimleri o kadar iç içe olan yarış takvimlerine sahip takımlar için henüz adından başka bir bilgisi bulunmayan bir tura dahil olmak imkansız kadar zor. Katılan takımlar da as adamlarını yarış takviminde aylar öncesinden belli olan yarışlara hazırladıkları için doğal olarak bizim turumuza gelecek olanların geneli isimlerini duymadığımız bisikletçiler olacaktır(Andre Graipel harici). 15 gün kala açıklanan etaplar ve ortada olmayan yükselti profilleri ile takımlar hangi özelliklerdeki bisikletçileri gönderebilecekler ki? Dağlık etaba zamana karşıcı gönderilmez ya…
47. CUMHURBASKANLIGI BISIKLET TURU-SIDE-ALANYA ETABI- CEM AKYUZ
47. CUMHURBASKANLIGI BISIKLET TURU-SIDE-ALANYA ETABI- CEM AKYUZ

Tur Tarihi

Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 1963 yılında “Marmara Turu” adıyla başlayan serüven, 1965 yılında Uluslararası statü kazanarak “Uluslararası Marmara Turu” adını almıştır. 1966 yılında ise Cumhurbaşkanlığı himayesine alınarak ismi “Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Marmara Bisiklet Turu” olarak değiştirilir. 1968 yılında “marmara” kelimesi kaldırılarak Türkiye Turu vurgusu amaçlanmıştır. Artık ismi “Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Turu” olmuştur. Marmara Turu ile Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Turu arasındaki geçiş döneminde yapılan Marmara Turları da hesaba katılarak 1972’de 8. olarak lanse edilmiştir.
Bu yıl 52.’si yapılan bisiklet turunda ileriki yıllarda umarız Türkiye’mize yakışır World Tur kategorisine alınır.

2016 EDİSYONU

Genel Klasman Sıralaması (Turkuaz Mayo)

formalider 1. Przemyslaw Niemiec Lampre Merida 4:55:05″ 2. José Gonçalves Caja Rural-Seguros RGA 11″ 3. Marco Zanotti Parkhotel Valkenburg Continental Team 16″

Genel Puan Sıralaması (Beyaz Mayo)

forma_turkiye_guzellikleri

ETAPLAR

Her yıl Antalya’dan başlayan ve İstanbul’a uzanan yolculuk bu yıl yönünü ve güzergahını değiştirmiş durumda. 24 Nisan’da başlayacak olan Türkiye Turu bu yıl bir değişiklik yaparak İstanbul’da başlayacak. 1 Mayıs’ın İstanbul’da olaylı geçebileceği ihtimaline karşı böyle bir değişiklik söz konusu sanırız. İstanbul’dan hemen sonra Kapadokya’ya geçilecek olup, Konya’dan Akdeniz ve Ege kıyılarının güzelliklerini gözler önüne sererek, Selçuk’da son bulacaktır.
mapss

1. ETAP: İSTANBUL – İSTANBUL (24 Nisan)

Türkiye Turu’nun ilk etabı bahsettiğimiz gibi bu yıl bir değişiklik yapılıp, İstanbul’dan başlıyor. Bir adet üçüncü, bir adet 4. kategori tırmanışı bulunduran İstanbul-istanbul etabı toplam 130km’dir.  Beşiktaş Meydan’dan start alacak olup barbaros Bulvarı’ndan tırmanılarak Boğaziçi Köprüsü’nden Anadolu Yakası’na geçilecektir. Sahil yolundan Beykoz’a kadar kısmen düz bir etap şeklinde devam edecektir. Dereseki’den sonra Anadolu Kavağı tarafına döner dönmez 3. kategori tırmanış başlayacak olup, Tırmanış Primi verilecektir. Tekrar Beykoz’a bağlanılıp, sahil yolu izlenecektir. Kuleli Askeri Lisesi önü Sprint Primi verilecektir. Boğaziçi Köprüsü geçilerek Avrupa Yakası’na geçilecektir. Beşiktaş’tan Karaköy ve galata Köprüsü geçilerek Haliç’in ve tarihi yarımadanın güzellikleri gözler önüne serilecektir. Güzellikten bahsetmişken burada da Türkiye Güzellikleri Sprint Primi bisikletçileri bekliyor olacak. Sultanahmet Meydanı veya başka bir deyişle At Meydanı’nda son bulacaktır.
1_istanbul_map
1stist
tot1
Strava Linki 1.ETAP SONUÇLARI 52. Cumhurbaşkanlığı  Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu veya kısaca Türkiye Turu 2016 kapalı ve ara ara yağmur geçişli olarak rapor edilmişti. Özellikle inişlerde yağışlı havanın riskli olduğu için, dikkatli olmak gerekiyordu. Neyse ki yağmur yağmadı. Bu yıl Tur’da birçok değişikliği bir arada gördük. Her yıl İstanbul’da son bulan Türkiye Turu bu yıl İstanbulda başladı. Ayrıca İstanbul etabında da güzergah daha önce hiç koşulmamış kategori 3 ve 4 olamak üzere 2 adet kısa ama sert yokuşlar mevcuttu. Beşiktaş Meydanı’ndan start alan İstanbul-İstanbul etabının Boğaziçi köprüsü geçişinden sonra yarışın favorileri arasında gösterilen Lotto Soudal takımından Andre Greipel, CCC Sprandi Polkowice’den Davide Rebellin’in de aralarında bulunduğu kaza yaşandı. 4 sporcu bu kaza sonucu hastaneye kaldırıldı. Anadolu yakasında Beykoz’a kadar geride kalan bisikletçilerin toplanması için nötral olarak kontrollü bir şekilde yavaşlandı. Beykoz’a girerken tekrar yarış başladı. Tırmanışların hemen gelmesi sonucu 5 kişilik kaçış grubu oluşmuş oldu. Bu grupta Lotto-Soudal’dan Adam Hansen, Caja Rural–Seguros RGA’dan Lluis Guillermo Mas Monet, Delko Marseille Province’den Réemy Di Gregorio, Astana City Development’ten Nikita Stalnov gibi isimler yer aldı. 39 kilometre kala 5’li kaçış grubunda bulunan Lampre-Merida takımından Przemyslaw Niemiec diğer 4 kişiden atak yaparak Tarihi Yarımada’da tek başına kaçışa başladı. 4’lü kaçış grubu ise peloton tarafından kısa süre sonra yakalandılar. Farkı 2 dakikanın üstüne çıkaran Niemiec tek kaçışını sürdürdü. Peloton son kilometrelere hızını arttırsa da kaçıştaki bisikletçiyi yakalayamadılar.
Türkiye Turu’nun İstanbul’da geçen ilk etabının galibi Lampre-Merida takımından Przemyslaw Niemiec oldu.
touroftureky-niemiec-01-620x400
  1. Przemyslaw Niemiec Lampre Merida 4:55:05″
  2. José Gonçalves Caja Rural-Seguros RGA 11″
  3. Marco Zanotti Parkhotel Valkenburg Continental Team 16″
2_slider_01 Ayrıca kaçışın hemen arkasından yaptığımız canlı yayın için Facebook sayfamızı ziyaret ediniz. https://www.facebook.com/velocity216/

2. ETAP: KAPADOKYA – KAPADOKYA (25 Nisan)

Tur’un ikinci etabı Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya’da devam ediyor. Kriteryumu andıran ve Göreme çevresinde toplam dört tur atılacak olup toplam mesafe 156km’dir. Nötral startla Paşabağ’dan başlayacak yarış, saat yönünün tersi şeklinde, sırasıyla; Çavuşin, Göreme, Uçhisar, Ortahisar şeklinde 4 tur atılarak Uçhisar Merkez’de sona erecektir. Bu etapta Çavuşin Sprint Primi, Göreme Türkiye Güzellikleri Sprint Primi ve 2 adet 2. kategori Tırmanış Primi puanı verilecektir.
21_map
2stkap
tot2 Strava Linki

3. ETAP: AKSARAY – KONYA (26 Nisan)

Aksaray’dan Konya’ya uzanan 162 kilometrelik 3. etapta 2 adet Sprint Primi ve 1 adet Türkiye Güzellikleri Sprint Primi bulunmaktadır. Aksaray Ulucami parkından nötral startla başlayacak yarış, Aksaray-Konya arasındaki geneli düzlük bir etaba sahiptir. Sprint finişi ile bitmesi muhtemeldir. 31_map tot3

4. ETAP: SEYDİŞEHİR – ALANYA (27 Nisan)

Seydişehir – Alanya arasındaki dördüncü etapta 3 adet tırmanış primi, sprint primi ve bir adet de Türkiye Güzellikleri Sprint Primi bulunmaktadır. Toplam mesafe ise 187km’dir.
41_map
tot4

5. ETAP: ALANYA – KEMER (28 Nisan)

Tur’un beşinci gününde Alanya’dan Kemer’e devam edeceğiz. Toplam 194km’lik etap nötral startla başlayacak olup, 2 adet Sprint Primi ve 1 adet Türkiye Güzellikleri Sprint Primi bisikletçileri bekliyor olacak.
51_map
tot5

6. ETAP: KUMLUCA – ELMALI (29 Nisan)

Altıncı etapta Akdeniz kıyılarını geride bırakıp, Kumluca’dan Elmalı’ya devam edeceğiz. Tur’un kraliçe etabı olan 6. etapta 2 adet Tırmanış Primi, 1 Sprint Primi ve 1 adet de Türkiye Güzellikleri Sprint Primi bulunmaktadır. 1. kategori Göğübelli zirve finişinde tırmanışçılar baş rol oynayacak. Toplam mesafe ise 117km’dir.
61_map
tot6

7. ETAP: FETHİYE – MARMARİS (30 Nisan)

Türkiye’nin doğal ve tarihi güzelliklerinin ekrana geleceği 7. etap, Fethiye ile Marmaris arasında toplam 129km’dir. 3. kategori Gökçek Geçidi’nde Tırmanış Primi verilecek olup, ayrıca 1 adet Sprint Primi ve 1 adet Türkiye Güzellikleri Sprint Primi bulunmaktadır.
71_map
tot7

8. ETAP: MARMARİS – SELÇUK (1 Mayıs)

Ege kıyılarına olan yolculuğumuz 8. ve son etap olan Marmaris – Selçuk arasında, toplam 202km’lik güzergahta; 1. ve 3. kategori olmak üzere 2 adet Tırmanış Primi, 2 adet Sprint Primi ve 1 adet Türkiye Güzellikleri Sprint Primi verilecektir.
81_map
tot8

TAKIMLAR

2 pro World Tour takımı, 8 pro kıta takımı ve Torku Şekerspor’un özel davetle katıldığı 6 kıta takımının katıldığı Türkiye turunda organizasyonun geç ilanı takımların katılım sayısını direk etkiledi.
PROFESYONEL TAKIMLAR
replica_frontLAMPRE – MERIDA / İTALYA
MC_LOTTO_SOUDALLOTTO SOUDAL / BELÇİKA

PROFESYONEL KITA TAKIMLARI
cajarural13_ka_1hCAJA RURAL-SEGUROS RGA / İSPANYA
Southeast–Venezuela_jerseySOUTHEAST – VENEZUELA / İTALYA Delko–Marseille_Provence_KTM_jerseyDELKO MARSEILLE PROVENCE KTM / FRANSA roth-skoda-avanza-su-maillot-001.jpgTEAM ROTH / İSVİÇRE Funvic_Soul_Cycles–Carrefour_jerseyFUNVIC SOUL CYCLES – CARREFOUR / BREZİLYA Verva_ActiveJet_jerseyVERVA ACTIVEJET PRO CYCLING TEAM / POLONYA nippoNIPPO – VINI FANTINI / İTALYA CCC-Polsat-Polkowice-2014CCC SPRANDI POLKOWICE / POLONYA
KITA TAKIMLARI

Konya-Torku-_5E01_eker-SporTORKU ŞEKERSPOR / TÜRKİYE
roa_ctw_phv_2016_brutPARKHOTEL VALKENBURG CONTINENTAL TEAM / HOLLANDA Unieuro_Wilier_Trevigiani-2015UNIEURO WILIER / İTALYA alpha_balticALPHA BALTIC – MARATONI.LV / LETONYA hrinkowHRINKOW ADVARICS CYCLEANGTEAM / AVUSTURYA astana-short-sleeve-long-zip-jersey-2015ASTANA CITY / KAZAKİSTAN

MAYOLAR

GENEL KLASMAN LİDERİ
Genel klasman birincisinin giyeceği turkuaz mayo. formalider
GENEL PUAN LİDERİ
Türkiye Güzellikleri olarak da geçen puan sıralaması birincisi ise, beyaz mayo ile onurlandırılacaktır. forma_turkiye_guzellikleri
DAĞLARIN KRALI
Dağların kralının belirlendiği en iyi tırmanışçı Kırmızı Mayo giyecektir.
forma_tirmanma
EN İYİ SPRINTER
En güçlü sprinterler arasındaki mücadeleye sahne olan Sprint kapıları ile Yeşil Mayoya sahip olunacaktır. forma_sprint KAYNAK: http://www.velocity216.com/tour-of-turkey-2016/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dalaman - Antalya Bisiklet Turu

Bir Sümer atasözü var "Madem Biliyorsun Neden Öğretmiyorsun ?" tarihte ki ilk yazılı kaynaklar Sümerlerin olduğuna göre daha eskis...