8 Ocak 2016 Cuma

Sele Sele Sele!!!

Farklı bir açıdan bakmak istiyorum ben konuya.
Bisiklete uzun süre binmemiş yada kısa mesafe sürüşleri yapmış yüz kişiye sorsak desek ki "Bin kilometre bisiklet sürmek için kendime bisiklet almak istiyorum sizce nelere dikkat etmeliyim ve sizce bin kilometrenin sonunda ne tür bir sağlık sorunu yaşarım" diye, her halde gelecek cevapların çoğu gerçek anlamda bizim sorunlarımızı içermeyecektir. Hatta deneme yapmak için çevremde ki bazı arkadaşlarıma sorduğumda bana hafif bisiklet almamı ve mutlaka GPS kullanmamı tavsiye ettiler, yolda yanına mutlaka silah al diyenlerden, biber gazı al diyenlere ve hatta bir ilden geçerken Jandarma ve Polis'e haber ver diyenler bile oldu :D oysa biliyoruz ki en büyük sorun bunların tamamen dışında adına SELE denilen meret :D
Yumuşağı, serti, jellisi, derisi, ergonomik olanı, nefes alanı, terletmeyeni velhasıl bizim sorunumuz bacak, kas, nefes, kondisyon falan değil bizim sorunumuz popo....
Yine iş dönüp dolaşıp Nasrettin hoca'nın mimareden düşen fıkrasına dayanıyor.
Bende şu işe bir el atıp, sele konusunu incelemek istedim ve sözün üstüne söz olmaz diyerek yazılmış güzel yazıları bir çırpıda derledim. Tüm bu yazıları yazan kardeşlerimize teşekkür ediyorum..




1. Yazı BisikletGezgini.Com sitesinden Konu başlığı SELE
Vücudunuzun bisikletle temas ettiği üç nokta vardır: 
Gidon, 
Pedallar  
Sele. 
Onlardan en önemlisi, ağırlığınızın çoğunu taşıyan sele. Sele kişisel bir parçadır. En iyi sele, rahat ettiğiniz seledir, yine de sele alırken dikkat etmeniz gerekenler:
1. Sertlik:
Kulağa inanılmaz geliyor ama sert sele daha iyidir. Yumuşacık, sünger bir yatakta uyuduğunuzu düşünün. İlk başlarda rahatsınızdır. Bir süre sonra yatak aşağı doğru fazlaca çökeceğinden, rahatınız da kaçar. Yumuşacık jel seleler de böyledir. Seleye temas eden yerinizin kemikleriniz olması gerekir. Etli yerleriniz temas ederse, buradaki kan dolaşımı azalacağından ilk baştaki rahatlık kısa süre sonra yerini rahatsızlığa bırakır. Jelli seleler, bütün bölgeye basınç yapıp kan dolaşımını azalttığından, uzun süreli kullanımlarda uyuşma ve ağrıya neden olur.
2. Ergonomi:
Her kişinin vücudu farklıdır. Tabii ki oturma kemikleri arasındaki mesafe de. Oturma kemikleriniz arasındaki mesafeyi ölçerek size uygun seleyi belirleyebiliriz. Kadınların leğen kemikleri erkeklere göre daha geniştir. Ayrıca kadın seleleri 3 cm kadar daha kısadır.
Bazı seleler ise hassas noktalarınızı (cinsel organınız ve kuyruksokumu kemiği gibi) dikkate alarak üretilmişlerdir.
Deri seleler bir süre sonra vücudunuzun şeklini aldığı ve ömür boyu sizinle olacağı için tavsiye ederiz. Bu alışma süresi kişiden kişiye değişebildiği gibi ortalama 300 km’dir. Ayrıca deri selelerin bakıma ihtiyacı vardır. Belirli sürelerde yağlanması ve yağmurdan korunması gerekir.
En bilinen ve deneyimli tur bisikletçilerinin tercihi Brooks seledir. Bisiklet Gezgini’nde farklı renkler ve modellerde Brooks seleler bulabilirsiniz.
3. Sele ayarı:
Tüm bacaklar farklı uzunluklardadır. Birçok kişinin sele yüksekliği yanlıştır. Sele boyunuz az ise diz ağrıları ile, yüksek ise sırt ağrıları ile karşılaşırsınız. Seleniz olması gerekenden ileride ise ayaklarınız uyuşur. Geride ise verimsiz kullanımdan enerji kaybınız olur, yorulursunuz.
Bisklet Gezgini’ndeki ölçme kadrosu ile bisikletinizi alırken tüm bu ölçümleri yaparız.
_______________________________________________________________________________

2. Yazımız Cyclingtr.Com sitesinden "Bisikletiniz İçin Temel Sele Seçimi Kriterleri" başlıklı yazı..

Bisiklete binen milyonlarca insan var. Binmeyen veya binemeyen insanların toplamı daha fazla… Bisiklete binemeyen bu kısım özellikle ülkemizde “Sakın uzun süre bisiklet üzerinde oturmayın! Geleceğinize zarar verir(?)” gibi benzer yanılgılarda bulunuyorlar. Oysa ki bir hayal edin her gün bir işte çalışırmışçasına 6-8 saat arası bisiklet üzerine antrenman yapıp bu işten geçimini sağlayan hatta mükkemmel şartlarda yaşayan bisikletçiler var. Akla ilk gelen isim Lance Armstrong oluyor tabi genellikle. Defalarca dünyanın en zor yarışları arasında yer alan Tour de France’ın 21 etaptan oluşan yarışını kazanması geleceğini etkiledi mi? Bence evet etkiledi. Çocukluk yaşlarında yaşadığı olumsuzluklara rağmen hayatını lüks şartlara taşımayı başardı. Kanser oldu ama mücadele ederek yendi. Hatta “Yaşama Çevrilen Pedal” adlı kitabında yazdığı bir bölümde kanser hastalığının başladığını anladığında testislerinin şiştiğini ve seleye oturamadığını ama ona rağmen bütün antrenmanını ayakta pedal çevirerek de olsa bitirdiğini söylüyordu. Bu çok düşündürücü bir durum. Bizim insanımızın gelecekten kastı aslında bu değil diyeceksiniz! Evet gerçek anlamı bu değil. Üreme organları bölümünde aşırı baskı ve titreşimden dolayı yumurtaların zarar görüp çocuğu olmama ihtimalinden bahsediliyor. Lance Armstrong’un o dönemlerden 3 çocuğu var!

Anlatılmak istenen, teknoloji bu kadar gelişmişken, sele tercihi konusunda; binlerce çeşit arasından seçim yapabileceğiniz gerçekliği var. Her fiyata, her sporcuya, her amaca uygun çeşitli şekillerde, renklerde, esneklikte ve kalite de seleler üretiliyor. Sizin için hangisi daha uygun? Tercihler arasından en iyi kararı elbette ancak siz verebilirsiniz.. Biz bu yazıda temel olarak bisikletinize uygun genel sele seçiminden bahsedeceğiz ancak  bir miktar size uygun olan sele seçimine de genel olarak değineceğiz. Sele seçiminin sizin kalça anatominize ve kullanım amacınıza uygun olması işin temelini oluşturmakla beraber “Size uyugun olan sele seçimi” konusunu ileride  kalça anatomisinden de bahsederek ele alacağız.

Tekrar konumuzu dönersek,  genel olarak bazı noktalara değinmekte yarar var… Günlük eşyaları taşımak için şehir bisikleti mi kullanıyorsunuz? Yoksa çocuğunuza da alıp sahilde, doğa da temiz hava almak üzere mi bisiklete biniyorsunuz? Ya da, uzun turlardan keyif alıyor olabilirsiniz… Eşinizle veya arkadaşınızla tandem turları size müthiş heyecanlar ve keyif katabilir. O zaman yumuşak ve biraz da geniş bir sele seçmelisiniz.

Örneğin; resimdeki gibi bir sele kullanmanız sizin sağlığınız ve konforunuz açısından daha iyidir. Fiyat olarak profesyonel selelere kıyasla daha uygun, günlük kullanım için ise daha rahat olduğunu söyleyebilirim. Tabi unutmayın ki bu geniş bir yelpaze ve 20TL’den başlayında 200TL’ye kadar bu tarz bir sele alabilirsiniz. Aralarında muhteşem farklar olabilir. Ya da elinizde dar yada sert kıvamlı bir seleye sahipseniz, üzerine jel takviyeli sele kılıfı alarak oturacağınız yeri yumuşatabilirsiniz.

Profesyonel sürüşlerin kişiliği misiniz? Saatler süren antrenmanlar, başkalarına karşı rekabete girdiğiniz yarışlar… Size vücudun adrenalin salgılamanın nasıl güzel olduğunu gösteriyorsa ve sizin için aero dinamik özellik önemliyse… Kullanacağınız ürün çeşitleri daha fazla. Yandan bakıldığında ince, kağıt gibi duran ya da tepeden baktığınızda hedefinizi gösteren sele dizaynları her yıl geliştirilerek hedef kitleye firmalarca lanse ediliyor. Bu aralar en çok tercih edilen renk ise asil beyaz . Tercih meselesi! Tamamen sizin zevkinize kalmış renkleri ile konfor seçiminize kalmış dizaynlarda, profesyonellik düzeylerine ağırlık, dayanıklılık gibi değişik özellikleri ile karşınıza bir çok sele seçiminizi beklemek üzere çıkacaktır.

Üzerinde oturmak bir başkası için çile olabilirken, rekabetteki üstünlüğü sağlamak daha uzun kilometreleri devirmek için profesyonel selelere alışmış, profesyonel bir sporcu için inanılmaz konforlu olabilir! Çünkü ince yapısıyla ayaklarının arasındaki boşluğu kapatarak daha rahat bir şekilde kadans uygulayabilir.  Ayrıca ayaklarını kapatması sonucu aero dinamik duruşu sağlayarak rüzgarın ortasından bir kılıç gibi keserek gidebilir. Hafif ve dayanıklı malzemeden yapılan ve her yıl geliştirilen sele piyasasının yoğun rekabetinde üretici firmalar kendi aralarında en iyiyi yakalamak üzere kolları sıvıyor. Bu yopun rekabetin getirisi olarak; Profesyonel sürüşlerin, uzun kilometrelerin kaçınılmazı ince ve uzun seleler arasından bir modeli muhakkak size göre olacaktır.

Bu konuda oldukça fazla çeşit sele olması, sele piyasasının ve rekabetinin geniş selelere oranla daha geniş olmasından kaynaklanır. Bu tarz bir sele alacaksanız ucuzuna kaçmamanızı tavsiye ederim. Çok da pahalı bir ürün almanıza gerek yok. Ortalama 50TL’den başlayarak 300-400-500TL’ye kadar profesyonel bir seleye sahip olabilirsiniz. Ülkemizin gelişmekte olan spor dalı olan bisiklet sporu için, artan talebe yönelik her donanımda çokça ürün yelpazesini tedarikçi firmalar, Türk kullanıcılara yönelik ürünleri keyfe ve bütçeye uygun seçeneklerle elde etme şansı yaratmakta. Son yıllarda donanım yelpazesi ülkemizde hızla genişleme aşamasına geçerek seçeneklerini arttırmayı başardı. Önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenen bisiklet kullanıcı sayısı oranında gelişmeler daha da artarak devam edecektir.

Bir başka tip yine profesyoneller adına dizayn edilmiş özellikle zamana karşı yarışlarında kullanılan bir sele çeşidi vardır. Hızı sevenler, zamana karşı kategoride zamanı olabildiğince lehine çevirme hedefinde olanlar ve aerodinamiği önemseyenler için işlevsel bir seçenek. Özelliği suluk kafesinin olması!  Amacı temel olarak 2 ayrı yönden etki eder. Kadro üzerinden çıkarılarak rüzgarın daha akıcı sağlanması. “Ne fark eder?” diye düşünmüş olabilirsiniz. Kısaca cevabı; Sporcu sürüş esnasında, kolunu aşağı uzatıp suluğu almak istediğinde karşıdan gelen rüzgara karşı vücut hacmi genişler. Rüzgarın temas ettiği vücut bölgesi artar. Fakat tam arkasından almak isteğinden kolunu vücudunun yanından uzatarak alması rüzgarın bir an için daha akıcı olmasını sağlar. Gerçekten profesyonel düşüncelerinden dolayı en ufak ayrıntıyı düşünmeleri bu gibi tasarımlara sebep oluyor. Örneğin;  zamana karşı yarışlarda giyilen formaların bile çeşitli aerodinamik ölçüm testleri yapıldığını hatırlayalım.

Şimdi ne tarz bir kullanıcı olduğunuza karar verip size ve bisikletinize uygun bir sele almalısınız. Yoksa görüntü bu şekilde olur… Zamana karşı bisikletinde gezi bisikleti selesi ya da bunun tam tersi bir durum amaca uygun olur muydu?

Dip not: Sadece bisikletine göre sele değilde konfor arayanlar unisex seleler dışındaki sele seçeneklerini de değerlendirmelidir, yani kadın yada erkek oluşunuza göre optimum standart anatomik özellikler göz önüne alınarak  hazırlanmış selelere de bakmalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dalaman - Antalya Bisiklet Turu

Bir Sümer atasözü var "Madem Biliyorsun Neden Öğretmiyorsun ?" tarihte ki ilk yazılı kaynaklar Sümerlerin olduğuna göre daha eskis...